2007 - Põhja-Valgamaa ja Lääne-Tartumaa
Suveseikluse 2. päeva legendid

Rada: Martti ja Tauno

7201 - We Dont Need No Education

Otsitav koht jääb 1985 aastal Kommunistile püstitatud mälestuskivist pisut üle kilomeetri lääne poole. Siin viidi läbi 2007 aasta öise XDreami üks palju poleemikat tekitanud lisaülesanne. Veel teatakse seda paika suusamäena.

Mäe otsast leiad elektrikapi. 301 03 ?? 1

7202 - Babajaga

Rahvapärimustes elab see vanamoor kanajalgadel palkmajakeses, mille lukuauguks teravate hammastega suu. Tara majakese ümber on tehtud inimluudest, mille otstes inimkoljud. Ja alati on vähemalt mõne luu otsas tühi koht ootamas...

Lavatsiredeli pulkade arv?

7203 - Eel-Mahtra

See tamm on oma nime saanud 19. sajandil toimunud sündmuste järgi kus kohalikud talupojad jätsid mitme ikaldusaasta järel kohustused mõisa ees täitmata. Kuigi rahutused suruti kiiresti maha, jäi vastuhakk mõisnikele paljudele meelde. Edelasse jäävas puudesalus leiad sellele samale sündmusele pühendatud mälestusmärgi.

Aastaarvude summa mälestuskivil?

7204 - Rituaal

See puu on seotud traditsioonilise Lõuna-Eesti matusest. Teel matusepaika lõigati puu sisse rist.

Number posti peal?

7205 - Siia sõida kas või rattaga

Selles järves on vähemalt 5 saart. Talviti peetakse siin aga traditsioonilist kalapüügivõistlust.

Mitu valget viisnurka on kaksiksaare edelaosas asuval piknikuplatsil asetseva pingi toekännus?

7206 - Meessoost kana

Selle eesti rahva jaoks tähtsa koha 300. a. juubelimedalist tehti Rootsi kuningale 5 aastat hiljem uus eriline variant.

Kolm tähte ausambal?

7207 - Eriti Vanad Asjad

See linnamägi on 30 meetriste järskude nõlvade tõttu üks Eesti looduslikult kõige paremini kaitstud kindlustus. Arheoloogialeidude järgi arvatakse, et siin oli inimeasustus juba 2000 aastat tagasi ning see oli Lõuna-Eesti üks olulisemaid keskusi. Tänaseks hävinud linnus oli karu kujuline mis on andnud kohale ka nime.

Mäe tipus kivialusele paigutatud kaardi autoriks on üks Tallinna aktsiaselts. Eesnimi firmanimest? Vastuseni viib ahvipileti ettenäitajale 300m pikkune õhusõit.

7208 - Jõudu tööle!

Isesõitvad aurulokomobiilid sõitsid omal ajal rehepeksumasinat järel vedades talust tallu. Tööpäev oli pikk, sest lisaks kasulikule tööle kulus mitmeid tunde hommikul vee keetmiseks ning õhtul tuha ja tahma puhastamiseks. Sõltumata sellest olid nad hobusest palju suurema jõudlusega. Aja kulgedes vahetas aurulokomotiivi välja aurutraktor ja aurutraktori diiselmootoriga masin.

Mis masin on TL-40?

7209 - Metafüüsika?

Vastuse sellele küsimusele leiad ühe järve lõunatipu lähedalt matka-rajalt. Järve kohta on teada, et see olla tekkinud ema pisaratest, kes nuttis taga oma sõjas langenud poegi. 2007 aastal lehvis Eestis ain-sana selle järve rannas sinine lipp.

Halljänese ja orava vahel?

7210 - Suveööunenägu

Astu lahtisest uksest julgelt sisse.

Lomograafia 10 reeglit:
1. Võta oma LOMO alati kaasa, ükskõik millal ja kuhu sa lähed
2. Kasuta seda igal ajal - nii päeval kui öösel
3. Lomograafia ei ole sinu elu häiriv tegur vaid osa sellest
4. Tulista puusalt
5. Mine oma lomograafiaiha objektile nii lähedale kui võimalik
6. Ära mõtle
7. Ole kiire
8. Sa ei pea ette teadma, mida kavatsed talletada
9. Sa ei pea seda ka pärast teadma
10. Ära reeglite pärast muretse

Need kaasaegsed read on inspiratiooni saanud kunagise N.Liidu optikatootja ühest kompaktkaamerast. Meid aga huvitab hoopis selle tootja mõnevõrra suurem seade, mis anti käiku 1975. aastal.

Puuduvad tähed alusel?

7211 - Maeveski

See ka tänapäeval aktiivses kasutuses olev vesiveski ehitati Middendorff´i perekonna poolt üleeelmisel sajandil. Töötavat veskit suvesseiklejad seekord ei näe, sest paisjärv on alla lastud. See-eest aga saab veskis ringi uudistada masinahirmuta.

Mitmes kopsikus on odrajahvatamise näidised?

7212 - Kraav

Sõja ajal ehitati Tartu tööliste poolt siia 800 meetri pikkune tankitõrjekraav, millest hiljem sai hoopis hukkamispaik ja ühisaud.

Kolmas sõna tahvlil?

7213 - Bandiidid ja kangelased. Retrospekt.

2. maailmasõja ajal lasti metsavendade poolt Tartu-Valga raudteel õhku rong, mis vedas Läti punaseid kütte. Leia selle sündmuse meenutuseks püstitatud mälestuskivi.

Number raudtee ääres oleva posti põhjaküljel. Post jääb mäletuskivist Valga poole.

7214 - "X" Marks the Spot

See 9 - 10 ristkülikukujulisest osast koosnev arheoloogiamälestis on omataoliste hulgas üks Eesti suurimaid. Samas on ta ka hästi säilinud. Läbikaevamisel on sealt leitud hulgaliselt ehteid ja keraamikakilde. Arvatakse, et sellised 1. aastatuhandel rajatud matmispaigad on meie aladele levinud Rootsist.

Neljakohaline number?

7215 - Urkki

See matkarada on oma nime saanud U.K. Kekkoneni järgi. Matkarada ristub mitmes kohas Tartu maratoni rajaga ning 4 kilomeetril kulgeb mõnda aega suisa sama teed mööda.
Matkaraja 12 kilomeetril näed raja ääres puid, mis on märgistatud numbritega.

Vastuseks korruta kõige suurem leitud number matkaraja 11 kilomeetril oleval infotahvil kujutatud piibelehe kellukeste arvuga.

7216 - Alguses lõi Jumal taeva ja maa

Andmed selle usundi Eesti aladele jõudmise kohta pärinevad 12. sajandist, kuid arvatakse, et tegelikult jõudis see Eestisse tunduvalt varem Vene vürstide vallutusretkedega. Erinevalt katoliiklusest ei levitatud seda Eestimaal jõuga, see oli kõigile vabatahtlik.

Mis on pühendatud Rukkimaarjapäevale?

7217 - Koduvärvid

1943 aastal peitis EÜSi esimees Karl Aun Eesti riigi jaoks ühe väga olulise ajaloolise lipu ühte Tartumaa talumajapidamisse. Lipp toodi peidikust välja 1992 aasta 24. veebruaril ning peale restaureerimist tagastati EÜSile. Vastuse leiad muuseumist.

Mitu rida tellised on seina fragmendil, milles on kujutatud lipu peidukohta?

7218 - Las lohiseb!

Esimesed teated sellest mõisakompleksist pärinevad juba 13. sajandist. Lagunenud hoonetest on praeguseks jõutud taastada vaid romantiline aednikumajake. Erakordselt kaunis on prantsuse stiilis park oma mitmel tasandil asuvate tiikidega.

Teine sõna Suveseikluse kivi peal peenras?

7219 - Polaarhulkur

Sellele perekonna kalmistule on maetud lisaks maailmakuulsale Aleksandrile ka teised suguvõsa liikmed.
Mõned olulised kaugused linnulennult:
kaugus raudteest: 1600m
kaugus lähimast mõisast: 1000m
kaugus lähimast tugimaanteest: 2600m
kaugu lähimast põhimaanteest: 4400m

Mis oli ametiks Mary ja Andrease vahele maetud härrasmehel?

7220 - Matkarada

Kohalikud kutsuvad seda kohta oma Taevaskojaks. Liivapaljandilt avaneb unustamatu vaade ürgorule ja jõele, mille ümbruse kaitseks moodustati 1992. aastal maastikukaitseala. Lähedusest võib leida ka sipelgariigi ja kobraste rajatud paisud. Matkarada mööda edasi liikudes leiad vaatetorni.

Vastuseks saada vaatetorni vaateplatvormi edelanurka sinise värviga jäädvustatud nimi ning liivapaljandilt alla jõele viiva trepi astmete arv kokkukirjutatuna.

7221 - Red Bull

See mägi sai oma nime õnnetu armastuse läbi, kui 1882 aastal leiti siit surnuna kohalik proviisor. Tänapäeval tehakse selle mäe peal ja ümber usinasti sporti ja seda nii suvel kui talvel.
Lisaks otsitavale mäele tõuseb mäe ümbruses looklev kõige pikem jooksurada veel pea sama kõrge naabermäe otsa.

Mis värvi on selle teise mäe tipust 70 sammu idasuunda jääval postil oleva värvikoodi teine triip?

7222 - Üks meie hulgast

See oli teise iseseisvusaja alguses, kui räägiti IMEút ja Otepääl IMO´st, mis pidi Otepää muutma Eesti aga võib-olal ka maailma arenenumaks ja jõukamaks linnaks. Ja tuligi kord IMO üks ideolooge Jaanus Raidal Tallinnast ning jäi toppama raudtee tõkkepuude taha. Seni kui oodati rongi, oli aega mõtteid mõlgutada. Häiris teda see, et mingil väikesel külal on raudtee ja vilkuvad tuled (vilkuvad tuled meeldivad Jaanusele väga...) aga tuleviku maailma arenenumal linnal Otepääl ei ole. Raudteed oli vähemalt tollel ajal väga kulukas Otepääle ehitada aga vilkuvad tuled saaks odavamalt. Koos Eesti krooni saabumisega, tulid Otepääle ka vilkuvad tuled. Niisuguse väikese vahejuhtumiga aitas see pisike küla kaasa Otepää tormilisele arnegule, sest Otepää astus selle väikese sammuga välja ilma valgusfoorita külade seltsist ja võeti vastu ühe valgusfooriga külade austavasse perre!
Kui sa tead millise külaga on tegemist, siis otsi ülesse samanimeline mõis ning mõisapargis mälestuskivi punaarmee võitlejatele.

Millist perekonnanime kannab selle mälestuskivi juurest paarkümmend meetrit mõisa peahoone poole jääv punane puu (ladina keeles)?

7223 - Paisu ääres

See mõis kuulus ühele tuntumale 19. sajandil Eestis elanud loodusteadlasele. Tema järgi on nime saanud mitmed geograafilised kohanimed (näiteks laht Taimõris), samuti on tema järgi nimetatud mitmeid taime- ja loomaliike. Praegu on mõisapeahoones ennast sisse seadnud hooldekodu, mõisa kõrval on aga paisjärv.

Mitu marka maksis 8. juulil mäepilet? Vastuse leiad mõisa aidast.

7224 - Ajalooline

Esimest korda on seda kirikut märgitud 12. sajandil Läti Henriku kroonikas. Lisaks sellele on kirikut hiljem ära mainitud ka mitmel pool mujal, näiteks 2004. aastal välja antud margil. Kiriku kõrvale jääb vabadussõja mälestumärk.

Eesnimi endise vallamaja kohale püstitatud mälestuskivil?