2007 - Põhja-Valgamaa ja Lääne-Tartumaa
Suveseikluse 1. päeva legendid

Rada: Andre ja Tõnu

7101 – Leonhard

F.G.W. Struwe ehitas siia Liivimaa mõõdistamiseks 1816.aastal triangulatsioonitorni. Sellest on küll säilinud vaid kivialus, kuid üle tee on ehitatud uus vaatetorn.

Mitu inimest võib korraga külastada vaatetorni?

7102 – Kes vana asja meelde tuletab...

Ülevalt on keldriuks mäe sisse viinud. Uks on rauast olnud, alati poollahti seisnud. Seestpoolt ukse on trepp alla viinud. Pärast on uksele kivi ette veeretatud ja viimati lastud teomeestel uks koguni kinni panna. 78 aastat tagasi on uks veel näha olnud. Mägi ei ole mitte päält tasane, seal on palju kaevamas käidud, kes kulda ja hõbedat otsimas, kes mäe konstruktsioonist huvitatud olles. Mäe otsas olevat ka kaev olnud, lausa ühe kaardi pääle üles tähendatud, mis on Sangaste mõisa valitsejal von Jepardil kaasas olnud.

Vanad inimesed kinnitavad, et linnamäelt tulnud üks maa-alune tee Endo orgu ja teine maa-alune tee Udila orgu, mida ka Röövlioruks nimetakse. Milline täht on loetav puusse kasvanud noolel?

7103 – Kiiremini, kõrgemale, kaugemale...

Mis on kirjutatud rehvile?

7104 – Vilistlaste õhtu

Esimest korda on mainitud selle mõisa nime 1499. aastal. Viimane omanik oli von Roth. Veskijärve ääres on liigirikas park, kus kasvab Ruprechti kuslapuu, hall pähklipuu, vene lehised, pensilvaania saared, kanada paplid, Eesti suurim hilistoomingas jt. Võõrandamisjärgselt hakati mõisahoonet kasutama koolimajana. Kool lõpetas oma tegevu-se 1998. aastal ja peale seda läks mõis eravaldusse.

Milline aastaarv on mälestustahvli alumisel real?

7105 – Pesapuu

Talu nimi?

7106 – Leelo-Leelo

Sellenimelisi mägesid võib kohata üle Eesti. Kuulsaim samanimeline paik asub Hiiumaal. Kunagise matmispaiga olemasolust annab märku mäe otsas asuv kivist rist. Praegu on ilusa vaatega mäenõlvast saanud kohalike külaelanike kokkusaamis- ja pidutsemiskoht.

Mitu põrandalauda on kiigel?

7107 –Peetruse vend

Kiriku tornikell on tehtud Peterburi Orlovi tehases aastal 1894. Oreli on valmistanud Haanjast pärit orelimeistrid vennad Kriisad.

Kv.St.Topo-Hüdr.Os / No=... ?

7108 – Me lähme rukist lõikama...

Siinmail on sündinud Kalevi kommivabriku eelkäija, Kawe šokolaadivabriku asutajad Kolla ja Karl Wellner, kirjanik August Gailit, laulja Aarne Viisimaa jpt. Maetud on siia tuntumatest tegelastest Herbert Raab, Peeter Hellat jpt.

Milline aastaarv on nelja ristikujulise aknaga hoone nurgaposti jalamil?

7109 – Habemeajaja ja jaamaülem

110 aastat tagasi, 1. mail 1897 hakkas 33 vaguniga sõjaväerong jaamast Tartu poole liikuma. 3 km kaugusel jaamahoonest kihutas rong aga raudteetammilt alla. Susla ja esimesed vagunid jäid püsti, kuid viimased vagunid jooksid üksteisele sisse. Traagiline õnnetus nõudis 58 inimelu ja lisaks sai 44 inimest raskelt haavata. Õnnetuse põhjuseks oli erakordselt tugev vihmasadu, mis põhjustas pinnavete voolu ja õõnestas ära raudteetammi. Tähelepanuväärne on fakt, et õnnetuses viga saanuid toimetati ka Tartu Ülikooli Kliinikusse, kus esmakordselt Eestis kasutati nende peal vaevalt poolteist aastat tagasi avastatud röntgenikiiri vigastuste kindlakstegemisel. Praegune vallakeskus tekkis mitte samanimelise mõisa juurde, vaid peaaegu kümme aastat enne traagilist juhtumit rajatud raudteejaama ümbrusesse.

Mis värvi on jaama abihooneks oleva sauna pesuruumi sein?

7110 – Mätissoo Veed

Veskipaisule Väikesel Emajõel on paigaldatud 2 elektrigeneraatorit, veski territooriumil viibimise keelab suur kollane silt hoonel. Jätkem siis seekord punkt vaid sõiduteelt uudistamiseks. Kaugus Presnikovi järveni 3 km.

Millise numbri leiame vana veskihoone seinalt lisaks telefoninumbrile?

7111 – Sõnajalaõis

Mõisa kohta on esimesi andmeid aastast 1509. Viimased omanikud olid von Nolckenid. Suhteliselt hästi säilinud mõisaansambel suure hulga kõrvalhoonetega vaatamata veel mõned aastad tagasi koolimajana kasutusel olnud puidust peahoone ümberehitamistele, mille käigus kadusid hammasfriisid, kolmnurkfrontoonid ja antiiktempli sarnane varikatus. Osaliselt on restaureeritud palmimaja, kus veel eelmisel sajandil kasvatati aprikoose ja viigimarju. Sellest mõisast on pärit esimese Eesti (Saaremaa) rahvarõivaste albumi autor kunstnik Fr. Stern (1812-1889).

Mitu metallastet on mõisa kunagise kuivati korstnal?

7112 – Goluboi Vagon

Aastal 1949 alustas siit jaamast teekonda Siberisse pikk looma-vagunitest koostatud rong. Reisijad selle rongi peale toodi sunni-viisiliselt kokku üle terve Valgamaa.

Number perroonil posti otsas?

7113 – Otsi lolli, kes ei kardaks kolli....

Otsime muinsuskaitse all olevat looduslikku pühapaika, Võrtsjärve alamvesikonda kuuluvat “Eesti ürglooduse raamatu” objekti. Sarnase nimega tuntakse ka Kassepa paisjärve naabermaakonnas.

Kes on see, keda ei tohi lasta?

7114 – Kui Arno isaga koolimajja jõudis...

Eesti vetes elava ainsa tursalise ladinakeelne nimetus ühtib kohanimega. Samanimelise veekogu ääres asuvat mõisa peahoonet on ümber ehitatud ja momendil on hoone kasutuseta.

Mis rajatis on peahoone ja selle taga kasvava pärna vahel?

7115 – Kass Basilio

4 kirikut Eestis kannavad sama pühaku nime, mis Moskva kõige kuulsam kirik Punasel väljakul. Selle aasta Suveseikluse aladele jääb neist üks. Siin külas asub valla ainus kalmistu ja vinge krossirada

Aastaarv kiriku uksel?

7116 – Bacula terviseks!

Mõisa ümberehitatud peahoones tegutseb vaatamata kesisele õpilaste arvule kool. Eelmisel, 2006/2007 õppeaastal õppis selles koolis üldse kokku 33 õpilast, kõige väiksem õpilaste arv oli teises klassis – 2 poissi ja 2 tüdrukut. Meid huvitav mõisakompleksi kuuluv mastaapne hoone oli aga viimati kasutusel kolhoosi piima vastuvõtupunktina.

Keegi on saanud jüngritelt hoiatuse. Kes?

7117 – Magazin zakrõt

Liiklustahvlil olevate numbrite summa?

7118 – Lahinguväljal näeme, raisk!

Kunagi oli siin lähedal punaväelaste salajane raketibaas, sõdurite lahkudes lasti aga õhku kõik rajatised, mis nende arvates oleks võinud imperialistlikele ründajatele reeta väeosa ülesehitusskeeme ja muid sõjasaladusi. Ei ole pääsenud müürid ega angaarid. Kahest järvest moodustunud kaksikjärve vahele jääval kitsal maaribal on säilinud vanad kaevikud viimase sõja ajast. Kahte järve ühendab väike kanal, mille ääres tihti karu jälgi nähtud...

Milline rajatis paistab kahte järve ühendava kanali juurest?

7119 – Viis õlut saekaatri meestele

Järv on jooksnud mitmeid kordi tühjaks, viimati 1987. aastal peale tammi purunemist. Järve kaldale paigaldas kunagine metsaülem mälestussamba oma vennale, kes võttis osa polaaruurija Eduard Tolli ekspeditsioonidest.

Viimane sõna mälestussambal?

7120 – Tragöödia vanal maanteel

Siin sai õnnetult surma
Jakob Leevertand
1935. a. 19. juulil
[ ________ ________ _______ ]
Murumättale pead pannes
Ema poega mälestab
Süda südamega palves
Jälle vaikselt ühte saab.

Puuduva rea keskmine sõna?

7121 – Hillfort

Vanarahvas räägib, et mäe ja lossi ehitanud Voore Andres, kaupmees, kel mitu laeva oli. Ükskord piiranud vaenlased tema lossi sisse. Andres pääsenud ruhega põgenema ja sõudnud pakku väikesele järvele. Järv aga piiratud ümber, niiet kaupmees pidanud järvel nälga surema...Sellest praegune järve nimigi. Lossi olemasolu aga on järeldatud kartulikoobaste kaevamisel ja liivavõtmisel leitud telliste tükkide ja esemekildude järgi. Oma ehitusviisilt meenutab koht 12.-13.sajandi Ida-Leedu linnuseid.

Mis puu kasvab raudristi taga?

7122 – Arvi Siig: Sissejuhatus kartograafiasse

Eest, lõunast hooti kostab mürin.
Võib-olla äike vaid? Kes teab...
Nii nagu need, kes siin kord seisid,
ma valves, valves seisma pean.
See hooti mürin... sellest rahu
ei saa siin liivas poiste põrm.
Teekäija! Peatu siin ja kuula
ja ütle mulle: „Petab kõrv“.

Obeliski juurest algava vana maanteejupi ääres peidab end omapärane kiviobjekt, mida esmapilgul võiks pidada üheks paljudest võssamattunud ühishaua tähistest. Lähemal uurimisel aga selgub, et tegu on teedekaardiga! Kartograafiliselt tasemelt tagasihoidlik, teostuselt aga monumentaalne kakskeelne kaart andis poole sajandi tagusele teelisele infot eelseisvast ristmikust.

Millised kolm värvi on olnud kasutusel kaardi maalimisel? Alusta pealmisest kihist, kirjuta kokku.

7123 – Sõda leipsigi linna all

Nõuka-ajal oli see üleliiduliselt tuntud turismiobjekt, mida külastas aastas 30 000 huvilist. 1962. aastal tahtis seda oma silmaga näha ka N.Liidu kaitseministri asetäitja, marssal Sergei Birjuzov. Ootamatult tugev öine tuisk ajas aga sinna viiva tee kinni. Rajooni „isad” olid paanikas, vabandasid ja palusid ühe päeva kannatada, kuni tee lahti aetakse. Birjuzov aga arvas, et ongi õigem, kui ohvitser läheb auastmelt kõrgema juurde jalgsi, ja sumas vapralt läbi lume. Avatud 17-ni!

Koodi leiad nelja lõviga ordenilt.

7124 – Boriss võitis

305 aastat tagasi, Põhjasõja ajal, toimus siin lahing, kus rootslased lüüa said ning mis kogu sõja saatuse otsustas. Poolteist sajandit hiljem ehitatud mõisahoones tegutseb tänapäeval kool.

Aastaarv kivil mõisa peaukse ees?

7125 – Juku

1928. aastal skulptor Aleksander Elleri loodud ausamba kiskusid kohalikud punased 1940. aasta 20. septembril aluselt maha ja lükkasid kõrgelt kaldalt jõkke, kust see aga koolipoiste poolt välja tõmmati ja maasse peideti. Sammas pidi taasavatama 1943. aastal, ent läks segastel aegadel kaotsi. Kuju taastati 1990. aasta Võidupühal.

Leia lähim taksofon. Mis on selle number?

7126 – Tõnis ristiisaks

19. sajandi lõpus ostis kõrtsi kohalikult taluperemehelt Väkramilt Läti ärimees Zakrits. Seniste savi- ja puunõude asemele tellis uus kõrtsmik klaaskannud ning fajansstaldrikud. Et neid kiputi koju kaasa võtma, laskis Zakrits taldrikute põhja alla graveerida „kõrtsist varastatud“. Töötas küll! Süüa saab selles hoones tänagi, lisaks jagatakse veel väärtuslikku materjali kah!

7127 – Interregnum

1941. aasta juuli alguses muutus linn viieks päevaks „eikellegimaaks“. 7. juulil otsustasid kolm kohalikku meest raekoja torni taas sinimustvalge heisata. Just siis kui Eesti lipp juba lehvis ja mehed olid veel tornis, sõitis turuplatsile Valga julgeoleku must auto. Lipuheiskajad püüdsid põgeneda, kuid kaks neist täristati automaatidest jooksu pealt surnuks. Kolmas viskus järsust kaldast alla jõkke ja pääses eluga. Sünget juhtumit tuletab meelde 1989 püstitatud mälestuskivi. Kolmandana kivil nimetatud mees tapeti muudel asjaoludel.

Mitu I-tähte on tekstis kivil? Rooma numbrite omad loevad ka :)

7128 – Karolini leid

Möödunud sajandi keskel olnud siin Patküla mõisa park toredate sildade, treppide, teede ja tantsuplatsidega. Kui aga Patküla mõisa ostis von Stryk, kes ise oma uude mõisa elama ei asunud, jäi park hooletusse ja asemele kasvas mets. Linnamägi avastati paksust metsast alles 1930.a. kohaliku kodu-uurija ja kooliõpetaja poolt. Tegemist on Sakala lõunaosa tähtsaima sõjalise keskusega.

Mis on kolm loetavat numbrit linnamäe sildi alareal?

7129 – Sõida tasa üle silla

Patküla mõisas olnud väga kuri härra, kes sundinud kutsarit kiiremale sõidule. Kord olnud ta jälle väga tige. Kutsar kihutanud, kuidas suutis. Järsku kadunud tee ja sõiduk lennanud kõrgelt kaldalt jõkke. Kuulda olnud ainult kellade helinat hobuste kaelas. Kus täpselt kirjeldatud sündmus aset leidis, ei ole teada, küll aga paistab ümbruskonnas jalutades kaugelt kätte kõrge kaarsild.

Mitu puust astmeliistu on silla otstes kokku?

7130 – Jakob Tamme ainetel

Halastust mul polnud rajameistri käes;
väljal vaikust otsin viimses rammuväes.
Hirmsad haavad ihus, verevermed peal,
ihaldavalt ihkan surmakohta seal.
Jooksul aga lõppes jõud mul jalge seest:
kõva külma kivi leian mina eest.
Kivi kõrval kujud puised vaat'vad pealt
kuis ma istepaiga pehme leian sealt.

Mis on puukujude autorite initsiaalid (4 tähte) tähestiku järjekorras?

7131 – 3. polgu sanitar

Kui ümbruskonna legendid hästi selged, et teki kahtlust, milline skulptuur eelmises legendis (7130) kirjeldatud paigas kannab Anne nime. Annet tema tähtsas ametis jälgib üks lind. Sellesama linnu leiame ka kõrvalasuvalt kalmistult ühe perekonna rahu valvamas. Tolle autoriks on sama mees, kelle Metskitse Toompea nõlval me kõik hästi tunneme.

Mis on viimane sõna Vabadussõja kangelanna kivil?

7132 – Morsel Podrigel

Selles mõisas on säilinud üks väheseid puidust barokseid mõisahäärbereid Eestis. Mõisapargist aga leiame neogooti stiili eheda pärli – punastest tellistest kabeli, mis hiljaaegu põhjaliku restaureerimise läbi tegi.

Vastuseks saada koodid mõisahoone peaukse lukult pluss kabeli ukselukult.

7133 – Kiiver pähe!

Kirju ajalooga asula on muuhulgas tuntud selle poolest, et siinsesse mõisaparki rajati maailma esimene monument kuulsale saksa poeedile F.Schillerile. Obelisk püstitati juba poeedi surma-aastal 202 aastat tagasi. Erinevalt maailmas järjekorras teisest ning samuti Eestis, täpsemalt Virtsu lähistel Puhtulaiul paiknevast ja tänaseni säilinud Schilleri monumendist on siinne sammas hävinud. Vaatamist on siin aga ilma Schilleri monumenditagi – ordulinnus, koopad, allikas.

Vastus koosta neljast komponendist, kirjutades need kõik kokku: - Kood traktori ninal mõisaõues?
- Mitmest palgist koosnevad allika kaevurakked?
- Mitme laua laiune on linnuseõuel oleva lava põrand?
- Mis on koopas tellisseinal Merikese all?

7134 – Surmatants

Üle lagedate põldude, heinamaade ja maanteelintide kõrguvast iidse kiriku tornist sai suurepärane kahurväetule juhtimise koht. Püüdes tornis paiknevat Saksa tulejuhtimiskeskust hävitada, avasid punaarmee kahurväelased 16. septembril 1944 kirikule tule. Väikese Emajõe soised kaldad ja Saksa tõrjetuli ei lasknud raskerelvi üle jõe tuua, seepärast tulistati kirikut tankitõrjekahureist või jalaväe saatekahureist, mille mürsud erilist kahju teha ei suutnud. Seevastu 21. septembril, kui tornis istusid pikksilmade taga juba Vene poole tulejuhtijad, avasid tule Saksa kaugelaskekahurid. Suurekaliibriline mürsk lõhkes otse orelis ja lõi kirikutorni viltu. 6. novembril kukkus torn ümber, purustades kiriku katuse ja lae. Varemete taga asuvas pastoraadihoones asub praegu koduloomuuseum mitmekülgse ekspositsiooniga lähiümbruse ajaloost. Ühel stendil on Bernt Notkest inspireeritud kohaliku karskusseltsi plakat. Avatud 17'ni!

Mitu ohvrit sai esimene surm 1922. aastal?

7135 – Micrander soovitab

Tolle koopa olevat uuristanud allikavesi. Mõisnik hoolitsenud koopa eest - sinna viisid puhtad teerajad, koopa ees olid istepingid ja liivakalju sisse lõigatud ingli pea ning raudrüütli kujutis.1920.aastail langes see koobas aga sisse. Tänaseni on aga säilinud siinsamas kõrval üks teine koobas - Põrguhaud, ilmselt inimkätega kaevatu.

Mitu astet on sillatreppidel Põrguhaua juures?

7136 – Midagi läks nihu

Kõrgepennar on tänaseni säilinud muistne tee, mis kulgeb piki teravat moreenseljandikku, tõustes kohati puulatvadeni. Rahvas peab teed Põhjasõja-aegseks, kuid arvatavasti kasutati seda juba Liivi ordu languse ajal 16. sajandi esimesel poolel. Ümberringi mühisevad kõrged laaned, orgudes sinetavad järvesilmad. Meid huvitav teelõik suundub järve läänetipust põhja poole. Tee on küll rohtunud, ent sile ja kõva. Raiesmiku serval, kohe tee ääres kasvab tähelepanuväärselt jäme mänd. Selle õõnes on hinnaline kilekotike.

7137 – Koos Andres Larkaga

Alates käesolevast aastast on selle asutuse juhiks Neeme Väli. Meid huvitab aga tema kunagine eelkäija, kes sellele asutusele 90 aastat tagasi aluse pani. Muuhulgas jõudis ta pidada ka Edgar Savisaare ametit. Mitmekülgse suurmehe sünnikodu tähistab massiivne maakivi.

Mitu tähte on kivil oleva teksti keskmises reas?

7138 – Viies Eestis

Legende järve uppunud kirikutest, lossidest ja tervetest linnadest leiame Eestimaal paljudest kohtadest. Siin aga on arheoloogid neile legendidele ka kinnitust leidnud – tegu on ligi 15 sajandi vanuse vaiadele rajatud linnusega, mille palke veel praegugi läbi selge järvevee põhjas lebamas võib näha.

Järve edelakaldal, otse veepiiril seisab posti otsas punakaspruun silt. Saada vastuseks numbrid ja tähed sellelt sildilt.

7139 – Kurimatsi

Vanaperemees olla Helme pastoriga tülli läinud, endale oma kiriku ehitanud ja poja pastoriks koolitanud, öeldes „käigu nad kõik tagaotsa, nii Helme pastor kui mõisnikud“. Vanaperemees surnud enne ära, kui poeg sai kirikus jutlustama hakata. Kas seal kunagi jutlustatud oligi, igatahes olla kirikus heameelega lubatud korraldada pidusid ja kontserte. Tänaseks on avara ürgoru kaldal paiknev hoone varemeis.

Millised kaks puud kasvavad kiriku eeskojas? Kirjuta kokku, alusta jämedamast.

7140 – Ei kedagi ta pelga

Siin hingab rahhoga omma suure tööteggemissest ja holekandmissest Sõnni peremees Rope mõisa Pfandhalter ja Pattkülmõisa Rentnik.

Keskmine nimi saksakeelselt ristilt?

7141 – Kuutuul

See keskaegset lossi meenutav mõisahoone on Riia arhitekti Otto Wildau loomingu ehe stiilinäide. Mõisapargis asub Musukivi ning mõisnike kalmistu.

Vastus koosta kolmest komponendist, kirjutades need kõik kokku:
- Katharina neiupõlvenimi (kalmistult)?
- Aastaarv Musukivil?
- Arv ja täht seinal lossitorni jalamil?

7142 – Kaks riia vakka

Otsapidi naabermaakonda ulatuva maalilise metsajärve kaldal on RMK onn ning supluskoht.

Mitu astmepakku on järve äärde laskuval trepil?